Timo ”Puppe” Nummi R.I.P.

Timo Nummi 1946-2017

Turkulaisen rautalanka- ja beatmusiikin pioneereihin kuulunut Timo Nummi kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 31.12.2017. Hän oli syntynyt 31.10.1946.

Timo Nummen ystävät ja tuttavat kutsuivat häntä useimmiten lempinimellään Puppe.

Puppe aloitti muusikon uransa vuonna 1962 rautalankayhtyeissä Tiger Cats ja Candles. Heinäkuussa 1964 Turussa perustettiin valtakunnallistakin mainetta saanut The Victors, jonka basistiksi ja laulusolistiksi Puppe liittyi perustajajäsenenä. Monet 1960-luvun turkulaisnuoret muistavat hyvin The Victorsin esiintymiset Tivoli Sariolassa, talvisin pidetyissä monotansseissa, tavallisissa tanssipaikoissa ja konserttilavoilla. The Victors vieraili usein myös Helsingissä.

Turkulaisista rautalanka- ja beat-yhtyeistä pääsi 1960-luvulla levyttämään vain kaksi, joista toinen oli The Victors. Puppe oli keskeisessä osassa The Victorsin singlen Ann-Marie/I´m in Love with You synnyssä.

”Voitettiin tämä kitarayhtyeiden Suomen mestaruuskarsinta Turussa ja päästiin tekemään koelevy. Kun meiltä pyydettiin omaa kappaletta, eikä meillä sellaista valmiina ollut, niin päätettiin äkkiä vaan äänilaji, tempot ja kuinka pitkä kierto on. Saatiin vähän toista tuntia aikaa, soitettiin tausta ja jauhoin sanat siihen. Menin sitten vaan sen laulamaan, ja pojat piti peukkuja pystyssä”, kertoi Puppe Föribeat-radio-ohjelmasarjaa varten tehdyssä haastattelussa. Studiosession tuloksena syntyi suomalaisen kitaramusiikin klassikko Ann-Marie.

The Victorsin taival päättyi ennen aikojaan jo marraskuussa 1965. Vuodenvaihteen tienoilla Puppe liittyi Jim Pembroken taustayhtyeeseen The Pems, jonka jälkeen kevään ja kesän 1966 hän kierteli Eurooppaa, oli mukana kansainvälisessä hippityyppisessä porukassa ja lauloi folkkia kadulla.

Armeijasta tultuaan syksyllä 1967 Puppe meni hetkeksi mukaan Only Five-yhtyeeseen, josta Puppen myötä tuli hetkeksi Only Five + One. Myöhemmin Only Fivesta tuli tunnettu Yellow.

Vuonna 1968 Puppe ja The Victorsin soolokitaristi Göran Modin perustivat lyhytikäisen Optimist- yhtyeen.

1960-luvulla Suomessa vain harva rautalanka- ja beatmusiikin esittäjä pystyi elättämään itsensä muusikkona. Puppekin kouluttautui sähköasentajaksi ja lähti parempien työtilaisuuksien perässä Ruotsiin, jonne hän asettautui vuosiksi 1970-1981. Siellä hän ansiotyönsä lisäksi soitti tunnetussa Sten & Stanley-kokoonpanossa ja Da Capo-yhtyeessä, joista jälkimmäinen teki tanssikeikkoja ahkerasti muun muassa Suomi-taloissa.

Palattuaan Suomeen Puppe jatkoi muusikon uraansa sähköasentajan töiden ohessa. 1980-luvulla hän oli basistina Dannyn ja Armin laivakeikoilla.

Vuodesta 2005 lähtien The Victorsin perinne elvytettiin ja mukana olivat alkuperäiset jäsenet Timo Nummi ja Göran Modin. 2000-luvulla The Victors on soittanut Föribeat-konserteissa ja muissa Turkulaisen Kitaramusiikin Harrasteseuran järjestämissä tilaisuuksissa. Uusi aluevaltaus hyvästä lauluäänestään ja tulkintakyvystään tunnetulle Puppelle oli hänen osallisuutensa Calling Elvis-nimisessä kokoonpanossa, jonka muusikot olivat pääosin 1960-luvun beat-yhtyeistä. Puppen viimeinen keikka Calling Elviksen riveissä oli 10.12.2016.

Timo ”Puppe” Nummi oli aktiivinen jäsen 1960-luvun rautalanka- ja beatmusiikin perinnettä vaalivassa Turkulaisen Kitaramusiikin Harrasteseura ry:ssä.

Laaja ystäväpiiri muistaa hänet aina luotettavana, hyväntahtoisena ja myönteisenä pelimannina.

Jorma Granberg
Antero Laiho

Comments are closed.