Föribeat tarinat kansien väliin

 

kirjakuvaAntero Laihon ja Iiro Anderssonin Föribeat-kirja on ilmestynyt 9.2.2012. Föribeat kertoo turkulaisen rockin ja nuorisokulttuurin historiaa 1950-luvun puolivälistä 60-luvun loppuun. Keskiössä on 60-luvun se ajanjakso, kun upolaiset ja paskasakki kävivät taistelua Turun herruudesta.

Juttua on myös lättähatuista, hipeistä, nuorison pukeutumistyyleistä, baareista, Turun ja lähikuntien rautalanka-, beat- ja folkyhtyeistä, Turussa keikkailleista ulkomaisista bändeistä, undergroundista ja Tommie Mansfieldistä. Runsas ja harvinaislaatuinen kuva-aineisto täydentää ja komppaa aikalaiskertomuksia. Kirja on laajempi ja perusteellisempi versio suositusta YLE Turun radion 12-osaisesta ohjelmasarjasta Föribeat.

Turkulaisesta nuorisokulttuurista on kirjoitettu melko vähän. Föribeat paikkaa tuon aukon kertomalla tarinoita ja tosiasioita alkaen ensimmäisestä rock & roll-konsertista ja päättyen Ruisrockin perustamisen alkuvaiheisiin vuonna 1969.

Rapi Tuominen:
”Mä en nähnyt mitään muuta ku rock and rollin. Se oli mun nuoruutta ja mä olin täysin siin mukana. Ei ollu mitään muuta olemassa. Se oli selkäydintä myöten rock and roll.”

 

 

Comments are closed.